Gebelikte Spor Yapmanın Önemi

412 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Gebelikte aynı normal dönemlerde olduğu gibi spor yapmakta gerekiyor. Vücudu hareketsiz bırakmanın faydadan çok zararı olacaktır. Tüm organların düzgün şekilde çalışması için gebelikte spor yapmanız gerekmektedir. Gebelik döneminde hangi spor aktiviteleri yapılabilir? Gebelikte spor yaparken nelere dikkat edilmesi gerekmektedir? bunlarla ilgili bilgileri sizlere makalemizde sunmaktayız. Sporun hamilelerde beden ve ruh sağlığı açısından yararlarının yanı sıra bebeğin sağlıklı gelişimi açısından da olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Düşük ya da erken doğum riski, vajinal kanama, su kesesinin erken açılması, gebeliğe bağlı yüksek tansiyon, çoğul gebelik, bebekte gelişme geriliği ve rahim ağzı yetmezliği olan gebelerde spor yapmak sakıncalı olabilir. Bunun yanında sistemik bir hastalığı olan gebelerin spor yapmadan önce doktorlarına danışmaları gerekir. Bu riskleri taşımayan tüm anne adayları hamileliğin her döneminde doktorlarından onay almak kaydıyla spor yapabilirler.

Yürüyüş gebeliğin her döneminde yapılabilecek en güvenli sporlardan biridir. Hamileler günde yarım saatten az olmamak kaydıyla hafif tempolu yürüyüşler yapabilirler. Bunun dışında gebeliğin farklı dönemlerinde yapılması önerilen risksiz egzersizler vardır. Spor ağır tempolu olmamalı, nefes nefese bırakmamalı, ısınma turları sonrasında başlanmalı ve dinlenmek için kısa aralar verilmelidir.

İlk üç ay; hafif tempolu yürüyüşler, omurgayı güçlendirecek esneme tarzı sırt egzersizleri, yüzme, pilates ve yoga

İkinci üç ay; Yürüyüş, dikey bisiklet (sırt üstü yatar pozisyon ana damarlara baskı yaparak tansiyon düşüklüğü ve bebekte oksijen azlığına bağlı stres yapabilir), yüzme, pilates ve yoga,

Son üç ay; Oturma pozisyonundaki hareketler, yürüyüş, kegel egzersizleri, pilates. Bu sporları doğuma kadar yapabilirler.

Gebelikte yapılması riskli sporlar; dağcılık, kayak, sörf, dövüş sporları, ata binmek, bisiklete binmek, futbol, basketbol gibi topla oynanan sporlar, dalış sporları ve tenis gibi ağır tempolu ve çarpma riski bulunan sporlardır.

Hamilelik sırasında spor yaparken rahat kıyafetler giyilmeli, spora yavaş ve ısınarak başlanmalıdır. Ateşinizi ve nabzınızı kontrol altında tutmalı, yeterli sıvı almalısınız. Ateş, çarpıntı, nefes darlığı, vajinal kanama, kasık ağrıları, göğüs ağrısı ve bayılma hissi olması durumunda spora ara vermeli ve doktorunuza başvurmalısınız.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz


Yukarı Çık