Güneş Lekelerinden Korunma Yöntemleri
Güneşe çıkmaktan korkmayın ama oluşabilecek leklere karşı da önlem almayı ihmal etmeyin. Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Op. Dr. Evrim Uçkunkaya, güneş lekelerine karşı alınması gereken önlemleri Makyajci.com okuyucuları için anlattı ve ciltte leke tedavisi hakkında merak ettiğiniz sorulara yanıt verdi.
Koronavirüs nedeniyle uzun zamandır evlerimizdeydik. Bugünlerde vücudumuzun büyük ihtiyacı, güneşten aldığımız D vitamini… Hayatın normale dönmeye başlamasıyla birlikte güneşten ihtiyacımız olan D vitaminini almaya başlayacağız. Ancak unutmamak gerekir ki; dikkat edilmezse güneş, cilt lekelerini de beraberinde getiriyor. Güneş altında fazla kalmak cildimizde leke oluşturarak cildimizin hem nem dengesini bozuyor hem de kurumasına neden oluyor.
Güneşin zararlı etkilerinden korunmanın mümkün olduğunu belirten Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Op. Dr. Evrim Uçkunkaya; “Sadece şapka ve güneş gözlüğü kullanarak yüzümüzün belli bir bölümünü koruyabiliriz. Şemsiye kullanmak çok daha iyi bir koruyucudur. Ancak ne olursa olsun bu dönemde Güneş kremi kullanmadan asla dışarı çıkmayın, 20 dakikada bir kuru cilde tekrar nemlendirici uygulayın. Parfüm ve parfümlü losyonlar cilt lekelerine neden olacağı için kullanmayın” önerilerinde bulunuyor.
Lekeler için renk açıcı kremler kullanmayın
Güneş lekelerinin açık tenlilerde daha sık görüldüğüne dikkat çeken Op. Dr. Evrim Uçkunkaya; “Yaz mevsimi ile birlikte giderek dikleşen güneş ışınları, cildimizde hiç istemediğimiz görüntülerin oluşmasına neden olabiliyor. Cildimizde ve vücudumuzun güneşe maruz kalan bölgelerinde, koyu kahverenginde oluşan güneş lekeleri, bu dönemde hayatımızın kâbusu olabiliyor.
- Özellikle açık tenlilerin güneş ışınlarından korunmak için çok daha dikkatli olması gerekiyor.
- Dışarı çıkarken mutlaka yüksek faktörlü güneş kremi sürülmeli ve bu işlem her 20 dakikada bir tekrarlanmalıdır.
- Güneş lekeleri sadece yüz bölgesinde oluşmaz. Dekolte bölgesi, el ve kollarda da leke oluşumu görülebilir. Tüm vücudu güneşin zararlı etkilerinden korumak için şemsiye kullanılabilir. ” diyor.
Op. Dr. Evrim Uçkunkaya’nın altını çizdiği bir diğer önemli konu ise, güneş lekeleriyle savaşmak için renk açıcı kremler ve renk düzenleyici kullanılması üzerine. Op. Dr. Uçkunkaya, “güneş lekeleriyle savaşmak için renk açıcı kremler ve renk düzenleyici kullanılmasını kesinlikle tavsiye etmediğini” belirtiyor.
Op. Dr. Evrim Uçkunkaya yaz aylarında güneş lekelerine karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıralıyor:
YAZ AYLARINDA GÜNEŞ LEKESİ OLUŞUMUNA KARŞI 6 BASİT ÖNLEM
- Cildinize parfüm içeren ürün sürüp güneşe çıkmayın.
- Güneşe çıkmadan yarım saat önce güneş kremi sürün. Kreminizi 20 dakikada bir yenileyin.
- Islak ten üzerine güneş kremi sürmeyin. Cildinizi kurulamayı ihmal etmeyin.
- Kış aylarında daha çok C vitamini ve antioksidanlar depolayarak yaza hazırlanın.
- Özellikle açık tene sahip olanlar güneş kreminin yanı sıra mutlaka, şapka ve güneş gözlüğü kullansın.
- Araba kullanırken bile güneş lekeleri oluşabilir. Özellikle el ve kol bölgesine güneş kremi sürerek önleminizi alın.
Teknolojik cihazları kullanırken 20 dakika ara verin
Telefon, bilgisayar, tablet gibi teknolojik cihazların aşırı kullanımı, bu cihazlardan gelen UV ışınları nedeniyle, ciltte istenmeyen lekelere neden olabilir. Özellikle gündüz cep telefonu ve tablet kullanımlarında çok dikkatli olmak gerekiyor. Cep telefonlarından yayılan dalgalar cilde matlık veriyor, leke oluşturuyor ve cildin altındaki koruyucu mineral yapıyı bozuyor. Op. Dr. Evrim Uçkunkaya cilt lekelerinden korunmak için teknolojik cihazların 20 dakika ara vererek kullanılmasını öneriyor.
Cilt lekelerinin yüzde 90’ı tedavi edilebilir
Cilt lekesi tedavisi öncesinde, lekenin derin mi yoksa yüzeysel mi olduğu tespit edilmesi gerektiğini belirten Op. Dr. Evrim Uçkunkaya, “Leke tedavisinde genellikle kombine tedaviler daha iyi sonuçlar verir” diyerek leke tedavisi için kullanılan yöntemleri şu şekilde sıraladı:
Cilt lekesi tedavi yöntemleri
- Ciltte güneşin etkisiyle oluşan lekelere karşı, cilt altına yapılan nem aşıları ve PRP’ler ile cilt bariyerinin güçlendirebiliyor, dermapen ve lazer uygulamalarıyla da kalıcı iyileştirme sağlayabiliyoruz.
- Cilt lekelerine karşı gerçekleştirilen klinik uygulamaların kesinlikle kış aylarında yapılması gerekiyor.
- Bazı derin lekeler ve pigment hasarları, tedavilerinden sonra özellikle yaz aylarında tekrar kendini gösterebilir. Bu tür lekeleri önlemek için güneşten korunmak çok önemli.
- Güneşe karşı özellikle ultraviyole A ve ultraviyole B içerikli olan, yüksek koruma faktörüne sahip kremler kullanılması gerekiyor.
- Aynı zamanda cilt altı tabakasını besleyici, kolajen ve elastin doku artışını destekleyen ürünler kullanılarak cilt dokusu daha da canlı hale getirilebilir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.