Kolesterol Nedir? Dikkat Edilmesi Gerekenler?

545 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Kolesterol nedir kısaca; Kolesterol vücudumuzdaki tüm hücrelerde doğal olarak bulunan ve besinleri sindirmek, bazı hormonların ve D vitamininin üretilmesinde çok önemli doğal işlevlere sahip, vücut tarafından üretilen aynı zamanda besinlerden de (yumurta sarısı, et ve peynir gibi hayvansal kaynaklar ile) alınabilen, görünüşü mumsu, yağ benzeri bir maddedir.

Kolesterol Nedir?

LDL ve HDL olmak üzere 2 tür kolesterol vardır. Kısaca bu kolesterollerin de tanımlarını yapıp, ne demek olduklarını ve vücudumuzda nelere neden olduklarını anlayalım.

LDL Kolesterol Nedir?

Açılımı “Low Density Lipopretein” kısaca LDL olarak ifade edilir. Türkçe de kötü kolesterol olarak adlandırılır. Akılda kalıcı olması adına LDL = Lanetli olarak tanımlanabilir.

Kötü Kolesterol Nedir

LDL, karaciğerde bulunan kolesterolü dokulara yani hücrelere taşır. Bu durum belli bir süre sonra damar çeperlerinde yıpranmalara, plakların oluşmasına neden olur. Dolaysıyla biriken bu plaklar damar yollarının daralmasına ve kan dolaşımının yeterli oranda yapılamaması sebep olur. Böylece damar sertliği, kalp krizi ve felç gibi risk faktörlerine neden olur. Kötü kolesterol denilmesinin sebebi de budur.

LDL kolesterol yüksekliği olanlar için özel olarak hazırlanmış “kolesterol diyeti listesi” size yardımcı olabilir.

HDL Kolesterol Nedir?

Açılımı “High Density Lipoprotein” kısaca HDL olarak ifade edilir. Türkçe de iyi kolesterol olarak adlandırılır. Yine akılda kalıcı olması adına HDL = Hayırlı olarak tanımlanabilir.

HDL ise LDL’nin aksine hücrelerdeki kötü kolesterolü karaciğere taşıyarak yakılmasını ve dışarı atılmasına yarıyor. Bu nedenle HDL iyi kolesterol olarak bilinmektedir.

LDL ve HDL kolesterolü dışında total kolesterol nedir bilmemizde fayda var. Fakat total kolesterol yüksekliğinin belirlenmesinde trigliserid nedir önce onu açıklamamız gerekir.

Trigliserid Nedir?

Trigliseridi kısaca kandaki yağlanma olarak ifade edebiliriz. Bu yağlanma biçimi daha çok vücudumuza dışarıdan aldığımız besinlerle oluşur. Yani yediğimiz yiyeceklerin enerjiye dönüştürülemeyen bölümünü, vücut kendi içerisinde yağa çevirir ve kan birlikte damarlarda taşınması sağlanır.

Trigliseridin ne demek olduğunu da öğrendiğimize göre şimdi total kolesterol nedir daha iyi açıklayabiliriz.

Total Kolesterol Nedir?

Total kolesterol; LDL ve HDL kolesterol değerleri ile birlikte trigliserid düzeyinin %20 si baz alınarak hesaplan ve çıkan sonuca göre kişinin risk altında olup olmadığını belirten değerdir. Sağlıklı bir bireyin total kolesterol seviyesi 180 mg/dl’nin altında olması gerekir.

LDL Kolesterol Kaç Olmalı

Bu aşamada ldl kolesterol değeri belirlenirken, kişinin yaşı, kilosu, beslenme şekli, sigara-alkol kullanımı, fiziksel aktivitesi ve aile geçmişi gibi genetik faktörler baz alınarak belirlenmelidir.

Genel görüş olarak ldl seviyesi 100 mg/dL’den daha düşük düzeyde tutulmalıdır. Aşağıda ldl’nin normal ve riskli seviyeleri hakkında daha net bilgiler bulabilirsiniz.

Sağlıklı LDL Aralığı: 100 mg/dL’den (veya 2.59 mmol/L’den) daha düşük olmalı.
Normal LDL Aralığı: 100 – 129 mg/dL (veya 2.59 – 3.34 mmol/L) arası,
Normalin Üzerinde Dikkat Edilmesi Gereken Aralık: 130 – 159 mg/dL (veya 3.37 – 4.12 mmol/L) arası,
Riskli LDL Aralığı: 160 – 189 mg/dL (veya 4.15 – 4.90 mmol/L) arası,
Yüksek ve Tehlikeli LDL Seviyesi: 190 mg/dL’nin (veya 4.90 mmol/l’nin) üzerindeki değerlerdir.

HDL Kolesterol Kaç Olmalı

Hdl kolesterol değerleri kadınlarda ve erkeklerde farklı olarak değerlendirilir. Kadınların HDL değeri erkeklere oranla 10 birim yukarıda seyretmelidir.

İdeal HDL seviyesi erkeklerde 40 mg/dl, kadınlarda 50 mg/dl ve üzerinde olmalıdır. 60 mg/dl üzerindeki HDL düzeyi damar tıkanıklığı ve kalp krizi riskini büyük ölçüde azalttığı güvenli aralık olarak kabul edilmektedir.

Yüksek HDL kolesterol seviyesi, LDL ve Trigliserid’in yol açtığı problemleri onarması açısından çok önemlidir. Uzmanlar yüksek kötü kolesterol yüksekliğine karşı en etkili yöntemin doğru beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılması gerektiğini vurguluyor.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz


Yukarı Çık