Bebeklerde Diş Bakımı Dönemleri

487 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Dişler çıkarken her bebekte farklı belirtiler ortaya çıkabilir.

Bazı bebeklerde çok kolay olurken bazı bebeklerde ise sıkıntılı bir süreç olabilir. Diş çıkarma belirtileri, dişler çıkmadan 2-3 ay önce görülebilir. Bu belirtiler arasında salya akması, diş etlerinde şişlik, huzursuzluk, uykusuzluk, ağrı, beslenmeyi reddetme, hafif ateş, öksürük olabilir. Bebekler, sürekli olarak ağızlarına bir şeyler koymak, ısırmak, diş etlerini kaşımak isterler.

Ancak bazen diş etlerine üzerine yapılan bası, ağrısının artmasına neden olur. Bu dönemde bebekler, soğuk yiyeceklerden daha fazla hoşlanabilir ancak bunun için de bebeğinize donmuş yiyecekler vermeniz gerekmez. Diş çıkartırken ishal görülmesi olağan değildir. Diş çıkarma dönemini rahat geçirebilmesi için uygulanan binlerce tedavi yöntemi vardır.

Bunların her birinin faydası şüphelidir, fakat sık kullanılan bazı yöntemler vardır. Örneğin, diş etlerine masaj yapılması rahatlatıcı olabilir. Fakat kesinlikle, bilmediğiniz bir madde ile veya alkol ile diş etlerine masaj yapmaya kalkmayın. Bazen ağrı kesicilerin verilmesi çocuğun ağrı ve huzursuzluğunu azaltabilir ancak ağrı kesici vermeden önce mutlaka doktora danışmalısınız.

Dişler genellikle çift çift çıkar ve ilk dişler de genellikle 7-8. aylarda belirir. Ancak bazen 12-15 aya kadar uzayabilir. Her çocukta bu dönem farklı olabilir. İlk olarak alt çenedeki ön dişler çıkar, daha sonra üst çenedeki ön dişler bunları takip eder ve sırasıyla yan dişler çıkmaya başlarlar. İnci gibi dişleriyle bebeğiniz güldüğü zaman ne kadar da güzel oluyor değil mi?

Dişler, yalnızca yiyecekleri çiğnemeye yaramaz. Çene kemiklerinin düzenli gelişmesine ve ileride düzgün konuşmasına da yardımcı olur. Bu nedenle bakımlarının iyi yapılması önemlidir. Süt dişleri 4 tane olduktan sonra günde en az bir kez, parmağınıza sardığınız temiz bir bez yardımıyla veya küçük, yumuşak bir diş fırçası ile temizleyiniz. Diş macunu kullanmanız gerekmez. Eğer bebeğiniz fırçayı tutmaya niyetlenirse, elinizle destekleyerek ona yardımcı olun, şimdiden öğrensin!

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz


Yukarı Çık