Bebeklerde Soğuk Algınlığı

418 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Burun, geniz ve boğazda meydana gelen enfeksiyonlara üst solunum yolları enfeksiyonu denir. Bu hastalıklara yol açanlar genellikle virusler veya bakteriler olmasına rağmen sıklıkla ‘soğuk algınlığı’ veya ‘üşütme’ olarak adlandırılırlar. Bu şekilde adlandırılmalarının bir diğer nedeni de, genellikle kış aylarında görülmeleridir. Oysa gerçekte, meydana gelen hastalık ile üşütmenin doğrudan bir bağlantısı yoktur.

Enfeksiyon her yaşta görülebilirse de en sık 3-6 aylar arasında görülür ve oyun çocukluğu ve erken okul çağı boyunca da sık görülür. Küçük çocuklardaki belirtiler daha ağır ortaya çıkar. Bu belirtiler arasında yüksek ateş (39 C’den fazla olabilir), huzursuzluk, aşırı hareketlilik, kusma, hafif ishal, burun tıkanıklığı ve nefes almada zorlanma, burun akıntısı (şeffaf veya sarı renkli olabilir), öksürük ve boğaz ağrısı sayılabilir.

Eğer bebeğinizde üst solunum yolları enfeksiyonu mevcutsa, öncelikle bol sıvı verin ve susuz kalmasını önleyin. Bebeğinizin istirahat etmesini sağlayın. Ziyaretlerinizi ve alışverişlerinizi mümkünse erteleyin. Bebeğinizin bulunduğu odayı mutlaka nemlendirmeniz gerekir. Bebeğinizi yatırırken, başını biraz yüksekte tutun. Böylece daha rahat nefes alacaktır. Günde birkaç kez burnuna serum fizyolojik (okyanus suyu) damlatmak da faydalı olacaktır. Bu damlayı kullandıktan sonra küçük bir burun pompası yardımıyla burnundaki salgıları temizlemeniz bebeğinizi rahatlatacaktır. Huzursuzluğunu ve ateşini önlemek için bir ateş şurubu veya fitili kullanabilirsiniz. Eğer doktorunuz vermiş ise, bir soğuk algınlığı ilacı da verebilirsiniz. Bebeğinizin burnunu sık sık temizlemeye ve açık tutmaya gayret edin. Dudakları ve burun çevresi kuruyup çatlayabileceği için bu bölgelere yağlı bir krem sürmeniz faydalı olur.

Eğer bebeğiniz 3 aylıktan küçükse, ilacını vermenize rağmen ateşi düşmüyorsa, susuz kalmış ise, zor nefes alıyorsa, rengi mavi ve kül rengi oluyorsa veya hiçbir şekilde susturulamıyorsa, o zaman doktorunuzu hemen arayın. Doktorunuz, bebeğinizi rahatlatıcı önlemleri size açıklayacaktır. Eğer ikincil bir enfeksiyonu varsa, antibiyotik kullanılabilir. Aşırı susuz kalan veya solunumunun mutlaka izlenmesi gereken bebeklerin hastaneye yatmaları gerekebilir. Bebeğinizi doktora götürmek için dışarı çıkardığınız zaman, üzerini çok fazla giydirmeyin. Kendi giydiğinizden bir kat daha fazlasını giydirmeniz genellikle yeterli olacaktır. Kafasını bir şapka ile örtmeyi unutmayın. El ve ayaklarını kapalı tutun. Eğer hava çok sıcak ise, bebeğinizi kendinizin giyindiği kadar giydirin. Klimalardan korumak için üzerine ince bir battaniye örtebilirsiniz. Güneşli havalarda bebeğinizi güneş yanıklarından koruyun.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz


Yukarı Çık