Bebek Masajı Anneleri de Mutlu Ediyor

530 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Bebek masajı, anne ve bebeğin birbirleri ile tanışıp ilişki kurması ve geliştirmesi için önemli bir role sahiptir. Dolayısı ile bebek masajını yalnız fiziksel yararları olan fiziksel bir terapi olarak düşünmek yanlış olur. Masaj fiziksel terapiden çok her iki taraf için bir ödül diyebiliriz. Masaj sırasında ten teması ile sağlanan iletişim de ilişkinin niteliğinde çok büyük önem taşıyor.

Erken dönemde başlayan sağlıklı ve güvenli iletişim bebeğin duygusal ve fiziksel gelişimini çok olumlu yönde etkilediği bilinmekte, peki bebek masajının anne ve babalara ne gibi bir faydaları olabilir? Yapılan araştırmalar bize; bebek masajı yapan annelerde doğum sonrası depresyon olarak tanımlanan postnatal depresyona daha az rastlandığı söylüyor.

Bebek Masajı Eğitiminin Faydaları

Doğum sonrası bebekleri ile birlikte bebek masajı eğitimine katılan anne ve babalar alışkanlıklarının dışına çıkarak yeni insanlarla tanışma ve sosyalleşme imkanı bulabiliyorlar. Bebek masajı ile anne ve babalar bebekleri ve ihtiyaçları hakkında yeni bilgileri öğrenme imkanı da buluyorlar. Bebeğinin hareketlerini gözlemleyen ebeveynler bebeğin ihtiyaçlarını daha iyi anlıyorlar. Bu ihtiyaçların başında, beslenme, uyku, ten teması gibi temel ihtiyaçlar vardır. Masaj yaparken göz göze ve ten tene temas sayesinde anne/baba ve bebek arasındaki iletişim daha da güçlenir böylece bağlanma süreci olumlu yönde ilerler. Günden güne gelişen çocuk ile ebeveyn arasında ki ilişki, şefkat ve sevgi dolu dokunuşlarla karşılıklı anlayış ve güven ile daha da güçlenmesine yardımcı olur. Bebek masajı ayrıca bebeğin uyku rutininin oluşması için de çok önemlidir. Bebek rahat ve huzurlu uyuduğunda, anne ve babanın da uyku kalitesinde gözle görülür iyileşmeler olacaktır. Eşler özellikle babalar bu aktiviteye dahil olarak, annelerin kendileri için zaman ayırmalarına yardımcı olabilirler. Ebeveynlerin uyku kalitesinin artması, gün içerisinde yaşanan stresli olayların daha rahat üstesinden gelebilmesini de sağlayacaktır. Bebeğe masaj hareketlerini uygularken anne ya da baba keyifli anların mutluluğunu yaşarlar.

Bebek ile ten teması, hormonların düzene girmesini ve mutluluk hormonu olarak bilinen Oksitoksin ve Seratonin hormonlarının salgılanmasını da sağlar; stres hormonları olan Cortisol ve Noraadrenalin hormonlarının seviyesinin düşmesine, Dopamin değerinin yükselmesine yardımcı olur. Anne ve babalar böylece daha rahat ve daha az stresli olurlar. Daha az stres yaşayan emziren annelerin sütünün de arttığı gözlenmektedir. Günün belli bir saatinde yapacağınız masaj ile bebeğinizin ve dolayısıyla kendi uyku kalitenizi iyileştirebilir, doğum sonrası depresyonu daha rahat atlatabilir, bebeğinizin hiperaktivitesini azaltarak daha rahat ve huzurlu bir birlikteliğin keyfini çıkarabilirsiniz.
Bebek masajına ne zaman başlanır?

Sağlıklı bir yeni doğanda masaja, hastaneden eve geldikten sonra, kendinizi hazır hissettiğiniz zaman başlayabilirsiniz. Yenidoğan bebek masajı için 10 dakika yeterlidir. Daha büyük bebekler için bu süreyi 20 dakikaya kadar uzatabilirsiniz.

Bebek masajının faydaları nelerdir?

Kan dolaşımını ve solunumu hızlandırır, bu sebeple gaz ve bağırsak sancılarını azaltmaya etkisi olur.

Sindirimi kolaylaştırır, bebeğinizin gelişimini ve büyümesini hızlandırır
Kabızlık yada ishal sorunlarının giderilmesinde etkilidir
Prematüre bebeklerin gelişmesine ve kilo almasına yardımcı olur
Bebek ile olan iletişimi kuvvetlendirir ve güvenini kazanmanıza yardımcı olur
Bebeğinizin rahatlayıp daha iyi uyumasına yardımcı olur
Ağlama krizlerini azaltır, bebeğinizi sakinleştirir
Enfeksiyonlara karşı koruma sağlar

Bebek masajının anneler üzerindeki etkisi

Masaj yalnızca bebekler üzerinde etkili değil, aynı zamanda ebeveynlere de iyi gelen bir aktivitedir.

Masaj sırasında ki ten teması sayesinde salgılanan oksitosin hormonu, doğum sonrası depresyonun etkilerini azaltmaktadır.
Salgılanan oksitosin hormonu, vücudu rahatlatır, böylece bebeğinizi daha rahat emzirmenize yardımcı olur.
Anne ve bebek arasında ki bağı kuvvetlendirir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz


Yukarı Çık