Baba ve Bebek Arasındaki Bağ Çok Önemli

552 kez görüntülendi

Sponsorlu Bağlantılar

Baba ile bebeğin yakın teması, anne ile bebek arasında ki temas gibi aynı dikkate değer faydaların çoğunu sağlamaktadır.

Anne ve bebek için ten temasının doğal yararları konusunda sayısız araştırma var.

Aslında, ten teması basitçe, bebeklerin teninin doğumdan hemen sonra ebeveynlerinin tenine temas etmesi ve daha sonra bu temasın evde de devam etmesidir. Ten teması enerji için gerekli olan kan şekerini yükseltirken, yeni doğanın sıcaklığını, kalp atış hızını ve nefes alışını doğal olarak düzenler. Bunun yanında emzirmeyi teşvik eder ve bebeğin doğal bağırsak bakterilerini, annenin florasına göre düzenler. Ayrıca bağırsak bakterilerini daha çeşitli hale getirerek onların hastalık ve enfeksiyonlardan da korunmasını sağlar.

Bununla birlikte, ten teması sadece anne için değil, babanın da yeni doğan bebeğiyle kucaklaşmaya katılması hayati derecede önemlidir. Baba ile gerçekleşen bu yakın temas, anneyle olduğu gibi aynı dikkate değer faydaların çoğunu sağlamaktadır. Kollarınızda sıcak ve rahat olmak, yeni doğan bebeğinizin en sevdiği şeydir. Genel olarak daha az ağlarlar, daha iyi uyurlar ve vücut sıcaklığınız ile daha mutlu olurlar.

Bu bağlantının önemli bir yönünün emzirmeyi sağlamak olduğu düşünüldüğünde, babayla olan ten temasının faydaları her zaman anne ile olduğu kadar güçlü olduğu söylenmez. Ancak bir babanın bebeğini tenine yakın tutma fırsatı olduğunda, aşk hormonu olan oksitosini salgılandığı görülür, bu da baba ile çocuk arasında ki doğal bağın oluşmasını sağlar. Bu hormon, doğum sırasında annenin kasılmasını sağlayan hormonun aynısıdır.

Ten temasının sağladığı yakın bağ, ebeveynliğin ilk günlerinde değer verilecek bir şeydir.

Yapılan araştırmalar, babanın daha fazla şefkatli ve ebeveynliğe daha duyarlı bir yaklaşım geliştirmesine yardımcı olduğunu da göstermiştir. Dahası, kaygı ile büyük ölçüde bağlantılı olan yeni babalarda kortizol seviyelerini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Daha az stres ve daha az kaygı ile ebeveyni doğal olarak pozitif etkilemektedir.

Avril Flynn bir ebe ve doğum eğitimcisidir. Hamile çiftlere ve ebeveynlere, taşıyıcı annelik veya evlat edinme yoluyla ailelerini büyüten ailelere dersler veriyor.

Yapılan araştırmalar, bebek doğduktan sonraki ilk 24 saat içinde bebeğini kendine yakın tutan babaların, yeni doğanlarıyla daha iyi bağ kurduklarını söylüyor. Bu, ten temasının önemli ve güzel bir sonucu olduğu açıkça görülüyor. Araştırmalar, “temasın bebekte kalp atış hızını ve stres hormonlarını düşürdüğünü de göstermiştir” diye açıklıyor. “Ayrıca ten teması doğal ve fizyolojik bir normdur. Kalbi duyabilirler ve ebeveynlerinin kokusunu bilirler. Yeni doğanlar, hem bebekte hem de ebeveyne oksitosin salgılayarak daha sakin bir davranış sergilemelerini sağlarlar. Anneyle doğrudan temas gibi, bebeğin teninin babanın teninde bulunan doğal flora ile düzenleyerek bağışıklık sisteminin harekete geçmesine de yardımcı olur.”

Ten temasının yapılamamasının çok az sebebi olabilir. Sezaryenden hemen sonra mümkündür, ayrıca prematüre bebeğe de yardımcı olabilir. Anne ve bebek iyileştikten sonra, ten teması ve bağlantı, ebeveynliğin ilk günlerinde ki gibi önemlidir. Doğal olarak emzirmenin başlaması nedeniyle, genellikle ilk birkaç saat anne ile cilt teması için ayrılmıştır, ancak mümkünse babanın da bu bağın gerçekleşmesi için zaman ayırması gerekmektedir.

Flynn “Doğumdan sonra anne ve bebeğin bir arada bırakılmasının tavsiye edildiği altın bir saat vardır ve bu zaman içerisinde rahatsız edilmemelidir” diyor. “Modern doğumun gerçekleri bazen bunu gerçekçi olmayan bir olasılık haline getirebiliyor. Bu durumda babada bu konuya dahil olabilir ve her şey yolunda gitmiş olsa bile, her bebek doğduktan sonra baba ile ten teması teşvik edilmelidir. Aynı zamanda her iki ebeveyn aralarındaki yükü paylaşmaya başlarlar.

Hem ebeveynler hem de bebek için ten temasının faydalarının çok büyük olduğunu biliyoruz. Aslında o kadar büyük ki beynimizi etkileyebilir. Flynn şöyle açıklıyor: “Baba için yarım saatlik ten teması aradaki bağı yeniden kurar,” diyor Flynn, “dopamin ve oksitosini artırarak ve testosteronu düşürür, bu da babanın bebeği ile yakın teması otomatik olarak pozitif bir ilişki kuracağı anlamına geliyor. Nils Bergman, ten temasının önemi hakkında kapsamlı bir şekilde yazdı ve ders verdi.”

Neyse ki, babalar doğum servisindeyken yeni doğanlarını doğrudan cilt temasıyla yakın tutmaya teşvik edilir ve bu uygulamaya evde devam etmeleri önerilir. Yöntem basit ve rahatlatıcıdır ve o mükemmel anlar bebeğini daha iyi tanımasını sağlar.

Birçok erkek daha fazla güven ve anlayış bildirdiğinden, babaları ten teması için cesaretlendirmek, ebeveynlik hedefleri ve yeteneklerinde güçlü bir temele sahip olmalarını sağlayacaktır.

Kendinize rahat bir yer bulun, bir süre oturuyor veya yatıyor olabileceğiniz için kollarınızı ve sırtınızı minderlerle destekleyin. Bebeğinizi sadece bir bezle çıplak göğsünüze yerleştirin ve sıcak kalması için bir battaniye ile örtün. Bebeğinizi dik tutun ve iki elinizle destekleyin, hem sizin hem de bebeğiniz için ne kadar önemli olduğunu bilerek bu anın tadını çıkarın. Dünya yavaşlasın. Alternatif olarak, bebek büyüdükçe, bebeğinizi yakın tutmak için bir askı veya sargı kullanmak, şarkı söylemek ve bebeğinizle konuşmak, evdeki işleri yaparken bu bağı sürdürmenin mükemmel bir yoludur.

Flynn, “Babaların kendilerini yakın hissetmeleri ve küçük bebekleriyle bu bağları kurmaları çok güzel bir yol,” diyor, ayrıca “babalar çok gergin olabilirler, bu yüzden ten teması onları yatıştırdığında gerçekten güvenlerini arttıracaktır. Bu sayede annede bir mola verecek ve dinlenme fırsatı yakalayacaktır!”

Babaları, ten teması için cesaretlendirmek, onların ebeveynlik hedefleri ve yeteneklerinde güçlü bir temele sahip olmalarını sağlayacaktır ve birçok erkek, babanın rolüne büyük ölçüde dahil olma konusunda daha fazla güven, anlayış ve isteklilik duymalarını sağlamıştır. Babaların doğal olarak şefkatli içgüdülerinin güçlendirilmesinin yollarından biridir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz


Yukarı Çık